Ra-en

In mijn Barcelonajaren – nu lijkt het net of ze decennialang achter me liggen, terwijl het nog maar zo kort geleden is dat ik er vertrok.

Maargoed, in mijn tijd in Barcelona dus, was ik er regelmatig te vinden: op het terras van Ra. Vlak achter de versmarkt Boquería, twee rijen dik, vele tafels in de zon en frivole tropisch-eiland-parasols waaronder locals en toeristen genoten van een driegangenlunch. Je keek uit op de parkeerplaats en altijd was het leuk zitten, zoals dat heet. Voor het zogenaamde ‘mensenkijken’ was Ra dé plek. Marktlui met pasgeslachte varkens, toeristen uit alle windstreken, kromgebogen ouden van dagen die op de markt hun eten kochten, straatartiesten die de wachtenden (op zonnige dagen was er altijd een wachtlijst) graag entertainden, van alles kwam daar voorbij. Vriendelijke bediening: vaak mooie meiden en getatoeëerde jongens, alternatief gekleed. Met vriendinnen uit Barcelona en Nederland en met familie heb ik er heel vaak gezeten, tot de tent verdween omdat het hele plein op de schop ging. Wat overbleef, een avondrestaurant, daar had ik niet veel mee.

Het was onze plek. Altijd als hij op bezoek kwam, hoe we die paar dagen ook doorbrachten, dáár werd een lunch genuttigd. We deden altijd een Raatje. We gingen graag Ra-en. Je snapt ‘m.

Vandaag, 17 december 2013, hebben we opnieuw geRaad. Maar dan bij De Vriend, onze vandaag geïnaugureerde nieuwe Ra. Geen driegangenmenu in de zon, maar wel leuk zitten, vriendelijke bediening en lekkere wijn. Ik heb mijn oog al laten vallen op de tafeltjes buiten, aan het water, die nu al fijne middagen beloven als de zon boven de stad gaat schijnen. En natuurlijk het belangrijkste: het gezelschap. En dat het nu zomaar kan, juist omdat ik nu wat dichterbij ben. Dat is toch ook veel waard. Of misschien wel alles.

Een gedachte over “Ra-en

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s