Naakt en onzeker

Ik draaide me om, mijn armen wijd, m’n hoofd achterover. Zo diep ik kon, ademde ik in en ik voelde mijn lichaam omhoogkomen in het koele water. Doordat m’n oren onder water lagen, verdwenen de muziek en de stemmen uit de buitenbar naar de achtergrond. Boven mij flonkerden ontelbaar veel sterren op het zwarte canvasdoek dat de hemel was. Langzaam ademde ik uit en ik voelde hoe eerst mijn voeten, toen mijn onderbenen en daarna mijn dijen richting de bodem van het zwembad zakten. Bij het inademen kwam ik weer plat te drijven.

Om me heen was het pikdonker, ik zag alleen de schaduwen van de bomen, struiken, het hek om het zwembad, de ligbedden waarvan er eentje mijn kleren bewaarde. Het licht uit de bar iets verderop was dusdanig weinig dat ik me ongezien waande. Ik zag vallende sterren, maar vergat een wens te doen. Ik genoot van hoe het water op mijn naakte huid voelde.

Skinny dipping: ik had het weleens aan zee gedaan met een toenmalige geliefde, maar dat was peanuts. Naaktzwemmen in een zwembad had ik nog nooit gedaan, ook nooit echt de gelegenheid toe gehad, laten we wel wezen. Maar die avond, op het Franse platteland, veranderde dat.

In het donker zag ik witte billen de duikplank op lopen

Ik stond met iemand te praten en zij werd op de schouders getikt: kom El. Ze verdween naar het onverlichte zwembad vlak bij de bar en ik liep een klein stukje mee. Wat gingen ze doen? Toen zag ik dat zij en drie mannen zich compleet uitkleedden en joelend in het water doken. Ik draaide me om om niet te kijken, maar werd getriggerd door hun plezier en keek stiekem toch. Overigens moet je hier niets seksueels in lezen, want het was allesbehalve dat. In het donker zag ik een paar witte billen de duikplank op lopen en de radertjes in mijn hoofd begonnen te draaien.

Dat wilde ik ook. Ik was 40 jaar en had nog nooit in m’n nakie in een zwembad gelegen. Daar moest verandering in komen.

Maar ja. Ik ben best een schijterd. Een onzekere schijterd. Dus ik drentelde wat, bestelde nog iets, dacht na terwijl ik wat danste en wat dronk. Toen ging er een lampje branden: in een groep sta je sterker. Dus ik ging alle vrouwen, niet de mannen, af: ‚Zullen we dadelijk, zonder iets te zeggen, met alle meiden gaan skinnydippen?’ Ik bleek niet alleen met mijn bangigheid. Van een stuk of tien dames zei er eentje volmondig ‚ja’ en heb ik één ander weten over te halen.

‚Oeh, dat vind ik wel leuk, maar dat durf ik niet hoor!’ zei ze.
‚Ik ook niet! Maar zullen we het toch doen?’
‚Ja maar, ik ben heel onzeker, over m’n lijf, ook naast andere vrouwen. Juist naast andere vrouwen.’
‚Ik ook! Maar daarom moeten we het ook gewoon doen! Zodat we morgenochtend bij het ontbijt kunnen zeggen: fuck it, ik heb gewoon geskinnydipt! L. doet ook mee.’

Als bange hertjes vluchtten we het water uit

Ja, er moesten wat krachttermen en overredingskracht aan te pas komen om haar en mezelf ervan te overtuigen het te doen. Na nog een glas van het een of ander liepen we rond middernacht gedrieën, hand in hand, naar het zwembad. Aan de achterkant, ver weg van de bar, trokken we giechelend onze kleren uit.

‚Hou jij je ondergoed aan?’ vroeg de een.
‚Nee, natuurlijk niet!’ zei de ander.
‚Klaar!’
‚Nu al? Wacht op mij, ik krijg m’n broek niet uit. Stomme skinny jeans!’

Ik vond het maar wat spannend en rilde zelfs wat van de zenuwen. Wat als iemand uit de bar ons toch zag? Wat nou als ze met z’n allen kwamen kijken? Wat als ze alle lichten aandeden?

Drie kleine kleutertjes, die zaten op de kant. Boven op de kant.

Zo voelde het. Alsof we kleine kinderen waren. Die misschien wel iets heel ondeugends gingen doen. We wenden even met onze voeten en benen in het water, dat in de avondlucht warmer aanvoelde dan overdag. En toen gingen we erin, giechelend, proestend. We gingen kopje onder, zwommen een stukje, gaven elkaar een high five. ‚We did it!’ En lekker dat het was! Het naakte lichaam in water zo heerlijk van temperatuur, de sterrenhemel boven ons. Ik genoot.

Tot we gespot werden door twee meiden die aan het hek kwamen staan joelen en wij als bange hertjes uit het water vluchtten en druipend onze kleren aanschoten.

Terug in de buitenbar riepen onze natte haren vragen op en trots vertelden we van onze overwinning op onszelf. Later die avond sprongen er nog veel meer het zwembad in. Ook ik. En de avond erop ging ik weer. De nacht daarop was weer geen uitzondering. Gewoon in m’n uppie. Ik had geen back-up meer nodig. Stilletjes liep ik de bar uit, legde naast het zwembad mijn kleren op een hoopje en liet mezelf in het water glijden; alsof ik verdween in het donker.

Naakt in het water besefte ik dat ik een eigen opgelegde grens was overgegaan. Drijvend op mijn rug, met alleen de oneindige ruimte boven me, liet ik mijn onzekerheden los. Liet ik al mijn gedachten gaan.

Ik voelde me vrij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s